Netanyahu și „Acordul în Principiu”
Conform unor informații apărute în mass-media israeliană, se pare că prim-ministrul Benjamin Netanyahu ar fi acceptat „în principiu” o propunere de încetare a focului cu gruparea Hezbollah din Liban. Această propunere a fost prezentată de către Statele Unite, după o serie de consultări la nivel înalt între Netanyahu și oficialii guvernului său. Cu toate acestea, acceptarea acestei propuneri nu este definitivă și mai există multe probleme de rezolvat, potrivit oficialilor israelieni și americani.
Detaliile Propunerii de Încetare a Focului
Propunerea americană de încetare a focului este structurată în trei etape. Prima etapă implică un armistițiu, urmat de retragerea forțelor Hezbollah la nord de râul Litani. A doua etapă presupune retragerea completă a trupelor israeliene din sudul Libanului. În final, a treia etapă implică negocieri între Israel și Liban privind demarcarea graniței, care este în prezent o linie de demarcație stabilită de ONU după războiul din 2006.
Supravegherea Armistițiului și Rolul SUA
Conform propunerii, un organism internațional condus de SUA va supraveghea respectarea armistițiului. Cu toate acestea, Israelul solicită o garanție scrisă de la Washington, care să confirme că are dreptul să intervină militar dacă Hezbollah încalcă acordul, iar forțele internaționale sau libaneze nu acționează. În acest context, armata libaneză va avea rolul de a prelua controlul zonei de frontieră pentru a preveni revenirea Hezbollah.
Reacția Publicului Israelian
În ciuda complexității situației, un sondaj al Canalului 12 arată că 64% dintre israelieni susțin armistițiul. Premierul Netanyahu și colaboratorii săi caută să prezinte acordul în fața israelienilor drept ceva benefic, nu un compromis.
Medierea SUA și Avertismentul Emisarului American
Amos Hochstein, mediatorul american, a vizitat recent Israelul și Libanul pentru a promova încetarea focului. Hochstein, care a intermediat un acord în 2022 între Israel și Liban pentru granița maritimă și exploatarea gazelor, a avertizat Israelul că aceasta este ultima șansă pentru un acord supervizat de SUA. În cazul refuzului, Israelul va trebui să aștepte viitoarea administrație Trump.
Confruntările Armate și Strategia Hezbollah
În contextul acestor negocieri, Hezbollah și-a intensificat atacurile împotriva Israelului, trăgând peste 250 de proiectile, inclusiv rachete și drone, nu numai în nord, ci și în centrul țării. Presa israeliană explică faptul că atacul recent al Hezbollah era așteptat, deoarece organizația vrea să arate că încă are puterea de a ataca, chiar dacă negocierile pentru un acord cu Israelul se apropie de final.
Atacurile Israelului și Obiectivul său
În același timp, Israelul și-a intensificat atacurile asupra Dahye, suburbia din sudul capitalei Beirut, controlată de Hezbollah și a lansat o bombă puternică împotriva unei clădiri din centrul orașului, provocând cel puțin 11 morți. Israelul își propune să slăbească cât mai mult gruparea Hezbollah înainte de încheierea acordului.
Sursa: Digi24