Atacurile cibernetice din ziua alegerilor: o amenințare respinsă
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a transmis recent că atacurile cibernetice care au avut loc în ziua alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024 au fost blocate eficient la nivelul echipamentelor de securitate. Această declarație vine în urma unei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care a evidențiat existența unor astfel de atacuri cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral.
Securitatea datelor electorale: o prioritate
STS a asigurat că nu există suspiciuni sau indicii referitoare la atacuri cibernetice care să fi avut ca efect modificarea sau alterarea datelor din infrastructura IT&C suport pentru alegerile respective. În plus, nu au fost identificate disfuncționalități în funcționarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), a Sistemului informatic de centralizare a proceselor-verbale (SICPV) și a site-ului prezenta.roaep.ro, acestea având o disponibilitate de 100%.
Transparența și integritatea datelor electorale
STS a subliniat că site-ul de transparență prezenta.roaep.ro nu reprezintă un punct de intrare în SIMPV/SICPV, aspect care exclude posibilitatea compromiterii datelor în format electronic. În plus, orice suspiciune a alterării datelor electronice de la nivelul SIMPV/SICPV se poate verifica și în prezent de către public, în sistemul blockchain compus din noduri naționale și aflate în statele membre ale Uniunii Europene. Acestea au rolul de a asigura trasabilitatea și integritatea datelor.
Prevenirea și contracararea riscurilor de securitate cibernetică
Pentru organizarea scrutinului din 24 noiembrie 2024, la nivelul STS au fost implementate măsuri proactive de prevenire și contracarare a riscurilor de securitate cibernetică. Sistemele informatice au funcționat în parametri optimi și nu au fost identificate vulnerabilități în ceea ce privește furnizarea, în condiții de securitate, a serviciilor de comunicații și tehnologia informației puse la dispoziția Autorității Electorale Permanente (AEP), organizatorul alegerilor.
Evaluarea constantă a securității cibernetice
Terminalele informatice, resursele de comunicații de acces din secțiile de votare și aplicațiile specifice au fost evaluate constant de către specialiștii STS din prisma securității cibernetice. Nu au fost identificate anomalii pe timpul desfășurării procesului electoral. Sistemele tehnice puse la dispoziția AEP pentru sprijinirea procesului electoral nu au fost contestate de către organizații, experți sau observatori electorali.
Interferența externă în procesul electoral
CSAT a constatat că a existat un interes din partea Federației Ruse pentru a influența agenda publică în societatea românească și coeziunea socială. De asemenea, a fost observat că un candidat a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia.
Sursa: Antena 3