Încrederea în Uniunea Europeană atinge cote înalte
Încrederea în Uniunea Europeană a atins un nivel record, cel mai înalt din 2007, potrivit celor mai recente date Eurobarometru. Această creștere a încrederii este reflectată nu doar la nivel general european, ci și în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, unde procentul atinge 59%. În plus, 51% dintre europeni au declarat că au încredere în Comisia Europeană, marcând un alt record în ultimii 17 ani.
Europenii se simt cetățeni ai UE
Aproape trei sferturi dintre respondenți (74%) afirmă că se simt cetățeni ai UE, cel mai ridicat nivel din peste două decenii. În plus, mai mult de șase din zece cetățeni UE (61% în UE, 67% în România) sunt de asemenea optimiști cu privire la viitorul UE.
Imaginea UE în ochii cetățenilor
44% dintre cetățenii UE (53% în România) au o imagine pozitivă despre UE, în timp ce 38% au o imagine neutră, iar 17% au o imagine negativă. Încrederea în UE este de asemenea ridicată în țările implicate în procesul de aderare, cu procente de încredere de peste 50% în Albania, Muntenegru, Kosovo, Georgia, Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina și Republica Moldova.
Europenii doresc o Uniune mai puternică și mai independentă
Aproape șapte din zece respondenți (69%) sunt de acord că UE dispune de competențe și instrumente suficiente pentru a apăra interesele economice ale Europei în economia mondială. În plus, 69% sunt de acord că Uniunea Europeană este o oază de stabilitate într-o lume aflată în criză.
Sprijin istoric ridicat pentru moneda euro și optimism economic
Sondajul Eurobarometru a înregistrat cel mai mare sprijin din istorie pentru moneda comună, atât în UE în ansamblu (74%), cât și în zona euro (81%). În ceea ce privește percepția asupra situației economiei europene, 48% dintre europeni o consideră bună, în timp ce 43% o consideră slabă.
Continuarea sprijinului pentru măsurile luate de UE ca răspuns la războiul din Ucraina
În fața războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, aproape nouă europeni din zece (87% în UE și 69% în România) sunt de acord cu furnizarea de sprijin umanitar persoanelor afectate de război. În plus, 71% dintre cetățenii UE (66% în România) susțin sancțiunile economice împotriva guvernului, întreprinderilor și persoanelor fizice ruse.
Sursa: Digi24